Tandheelkundige hygiëne is van groot belang, ongeacht de leeftijd. Maar voor ouderen is het extra belangrijk om goed voor hun gebit te zorgen. In deze blog zullen we het hebben over de specifieke behoeften van ouderen op het gebied van tandheelkundige hygiëne en hoe zij hun gebit gezond kunnen houden.

De veranderingen in het gebit van ouderen

Naarmate we ouder worden, verandert ons gebit. Zo kunnen er bijvoorbeeld tanden en kiezen verloren gaan door tandbederf of andere tandheelkundige problemen. Ook kan het tandvlees terugtrekken, waardoor de tanden en kiezen bloot komen te liggen en gevoeliger worden. Daarnaast kan er een verandering optreden in de speekselproductie, waardoor de mond droger wordt. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op tandbederf en andere mondproblemen.

Daarnaast hebben ouderen vaak te maken met andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en artritis. Deze aandoeningen kunnen ook invloed hebben op de mondgezondheid. Het is daarom belangrijk dat ouderen extra aandacht besteden aan hun tandheelkundige hygiëne.

Hoe zorg je voor een gezond gebit op latere leeftijd?

Om tandheelkundige problemen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. De tandarts kan eventuele problemen vroegtijdig opsporen en behandelen. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks je gebit goed te reinigen. Dit betekent minimaal twee keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta en dagelijks flossen of stoken om tandplak te verwijderen.

Als je last hebt van een spleet tussen je tanden, ook wel diasteem genoemd, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de reiniging van deze ruimte. Een spleet tussen tanden kan namelijk zorgen voor ophoping van voedselresten en bacteriën, wat kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tandenstoker of rager om de ruimte goed schoon te maken. Ook kan een bezoek aan de mondhygiënist helpen om de spleet tussen tanden goed te reinigen en te voorkomen dat er tandplak ontstaat.

Houd je gebit gezond en stralend

Naast een goede mondhygiëne is het ook belangrijk om gezond te eten en te drinken. Vermijd suikerrijke en zure producten, deze kunnen namelijk het tandglazuur aantasten. Ook het stoppen met roken kan bijdragen aan een gezond gebit op latere leeftijd.

Wil je meer weten over tandheelkundige hygiëne voor ouderen? Neem dan eens een kijkje op de website van DR Smile. Zij bieden professionele tandheelkundige zorg en advies voor jong en oud. Ook voor het behandelen van een spleet tussen tanden ben je bij DR Smile aan het juiste adres. Met hun expertise en persoonlijke aanpak zorgen zij ervoor dat jouw gebit gezond en stralend blijft, ook op latere leeftijd.